Materialen

Wat is PU?

Polyurethaan is een synthetische harsverbinding bestaande uit carbamaat/urethaangroepen gekoppeld aan polymereenheden, vaak afgekort als PU of PUR. Met andere woorden, polyurethaan is een combinatie van chemische stoffen/verbindingen die reageren om een plasticachtige substantie te creëren.

Wat is Epoxy?

Epoxy is een uit aardolie gewonnen kunststofpolymeer*. Het materiaal bestaat uit twee componenten: een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. De combinatie van deze twee componenten resulteert in een vast en plasticachtig materiaal dat gemakkelijk te verwerken is.

*Een polymeer (Grieks: poly is veel en meros is deel) is een organische verbinding waarvan de moleculen bestaan uit een opeenvolging van identieke, of soortgelijke, delen (monomere eenheden) die chemisch aan elkaar zijn gekoppeld.

Wat is Woonbeton?

Woonbeton of Cementgebonden toepassingen bestaan uit een cementlaag en één of meerdere beschermende lak- of waslagen. Het wordt naadloos gegoten en met de hand uitgevlakt. Het uiterlijk van de is vergelijkbaar met die van gepolierd beton.

Wat is Beton ciré?

Beton ciré is een mengsel van cement, fijn zand en hars. Het wordt aangemaakt met water en is daarna direct toepasbaar op verschillende oppervlakken, zoals wanden, vloeren, aanrechtbladen en badkamermeubelen. Beton ciré heeft een stoere, industriële uitstraling en kan in veel verschillende kleuren worden toegepast.

In tegenstelling tot mortex bevat beton ciré wel epoxy- of polyurethaanharsen, wat zorgt voor extra stevigheid en waterdichtheid. Hierdoor is beton ciré uitermate geschikt voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer of keuken.

Technisch

Wanneer spreek je van een Gietvloer?

Gietvloeren omvatten verschillende soorten vloeren die in gietvorm worden aangebracht. Gietvloeren komen voor in de vorm van een gietvloer van 2 tot ongeveer 6 cm. Ze kunnen zowel op cementbasis als op calsiumsulfaatbasis zijn. Gietvloeren komen ook voor als vloerafwerking in de industriële en particuliere sector. De meeste gietvloeren zijn elastisch en zelfnivellerend waardoor een naadloze en elegante ondergrond ontstaat voor elk interieur.

Naadloze vloer?

Omdat de vloer ter plaatse gegoten wordt is deze oppervlakte vullend. Er is geen beperking qua oppervlakte, hierdoor kunnen verschillende kamers op hetzelfde niveau naadloos aan elkaar verbonden worden.

Waterdichte vloer?

PU, Beton ciré en Epoxy zijn waterdicht. Het water trekt dus niet in de vloer en laat geen zichtbare kleurverschil achter (zoals bijvoorbeeld op beton of sommige tegels). Hierdoor is een gietvloer van PU, Beton ciré of Epoxy uitermate geschikt voor de badkamer of andere natte kamers.

Wat bedoelt men met coating?

Een coating (ook wel deklaag of oppervlaktebehandeling) is een mengsel van stoffen dat op verschillende ondergronden gestreken kan worden.

Wat is een Microcoating?

Microcoating is een erg dunne afwerkingslaag, meestal op basis van cement en andere toeslagstoffen (variërend van 0,023mm tot 1mm per laagdikte).

RAL, NCS, Sikkens?

Gangbare kleur standaarden die door verschillende leveranciers gebruikt worden aan de hand van codes. Deze kleurcodes zorgen ervoor dat kleuren bij verschillende fabrikanten toch gelijk zijn.

Wat is Polybeton?

Massief beton dat waarvan de toplaag werd gepolierd of gevlinderd.

Waaruit bestaat een Sandwichpaneel?

Een sandwichpaneel of sandwichplaat is een samengesteld bouwmateriaal bestaande uit drie lagen: een binnen- en buitenhuid met daartussen een kern. Sandwichpanelen worden gebruikt om grote overspanningen te behalen en om gewicht te besparen.

Wat bedoelt men met Toeslagstoffen?

Toeslagstoffen zijn materialen die aan een basismateriaal worden toegevoegd om een beter geheel te maken, holle ruimten te vullen waardoor de sterkte toeneemt, of om ruimten met minder massa te creëren.

Termen

Scheuroverbruggend

Een elastische laag die scheuren en barsten na verloop van tijd zelf opvult.

Ondervloer

Bestaande vloer waarop de nieuwe gietvloer kan geplaatst en afgewerkt worden tijdens een renovatie of verbouwing.

Contactgeluid

Van contactgeluid spreekt men wanneer de vloer rechtstreeks aan het trillen wordt gebracht door een geluidsbron. Die trilling plant zich in de vloer voort en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen.

Maatwerk

op maat gemaakt, toegespitst op de specifieke wensen van de klant.

Krasvast

Bestand tegen krassen door gebruik.

Wandsysteem

Binnenwanden die bekleed worden met PU of Beton ciré.